Nic tak nie wzbogaca potraw, jak doskonałe, dobrze dobrane wino! Dlatego warto wiedzieć, które barwy, smaki i gatunki win najlepiej komponują się z wybranymi potrawami. Dziś przedstawiamy dwie pikantne a zarazem wyśmienite propozycje z odpowiednią selekcją win.
Nasze wariactwa na temat makaronu Arrabbiata
Na 4 osoby potrzebujemy:
- makaron pszenny rurki lub pióra 300g.
- pomidor 4 szt.
- papryka zielona 1 szt.
- papryczka chili 1 szt.
- czosnek 4 szt. (najlepiej czerwony - jest większy i intensywniejszy)
- zielone oliwki 1/2 szklanki około 70 g
- masło 2 łyżki
- sos sojowy 3 łyżki
- parmezan według uznania
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- oregano, sól, pieprz, cynamon, pietruszka
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy, najlepiej wyłowić go łyżką i włożyć bezpośrednio do gotowego sosu. Zachowujemy około 75 ml wody z gotującego się makaronu. Przygotowujemy dużą, głęboką patelnię i drewnianą szpatułkę. Rozgrzewamy na niej dwie łyżki masła. Na desce kroimy cebulę i czosnek w duże kawałki, paprykę w około 1 centymetrowe kwadraty. Drobno siekamy papryczkę chili. Kawałkiem cebuli sprawdzamy, czy masło jest dobrze rozgrzana, jeżeli tak, wrzucamy cebulę i mieszamy przez chwilę. Następnie dodajemy czosnek, paprykę i posiekane chili mieszamy przez około minutę, zmniejszamy stopniowo palnik lub gaz. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki, sok i nasiona z komór. Miąższ pokroić w kostkę.. Dodajemy pomidory, oliwę, sos sojowy, sól i pieprz, oregano i cynamon jeśli używamy (naprawdę polecam) i na większym ogniu gotujemy przez około 1 - 2 minuty. Włożyć ugotowany makaron i wlać około 75ml wody z gotującego się makaronu. Mieszamy i podgrzewamy przez kilka chwil, odstawiamy z ognia. Posypujemy tartym serem. Po odczekaniu minuty sos dodatkowo zgęstnieje. Na talerzu dekorujemy odrobiną pietruszki. Z naszym makaronem idealnie komponują się wina:
Kolejną naszą pikantną propozycją są Krewetki po Meksykańsku z ryżem i sałatką z awokado.
Składniki
- 16 świeżych lub mrożonych surowych krewetek lub langustynek w pancerzach
- 4 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 1 kieliszek białego wina około 100ml
- 5 łyżek oliwy extra vergine
- pół pęczka natki pietruszki
- sól morska, pieprz, papryka w proszku
- 2 łyżki masła
Przygotowanie
Mrożone krewetki dokładnie rozmrażamy w zimnej wodzie, po czym osuszamy i delikatnie doprawiamy solą. Ryż przygotowujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Rozgrzewamy patelnię z oliwą, wkładamy krewetki i smażymy po 1 minucie z każdej strony na większym ogniu. W międzyczasie dorzucamy drobno posiekane chili, słodką paprykę w proszku, pokrojony na plasterki czosnek, masło a na koniec dolewamy wino. Dusimy do momentu redukcji sosu po czym dodajemy pietruszkę.
Składniki sałatki
- 2 dojrzałe awokado
- 1 świeży ogórek
- pół cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 limonka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka kolendry
Przygotowanie
Awokado przekrajamy na pół, wyjmujemy pestkę delikatnie wydrążamy aby kawałki zachowały swój kształt. Miąsz kroimy w kratkę. Ogórka i cebulę kroimy w kostkę a czosnek drobniutko siekamy. Wyciskamy sok z limonki do osobnego pojemnika i łączymy z suchymi przyprawami. Składniki sałatki mieszamy z sosem.
Do naszych znakomitych i krewetek idealnym dopełnieniem będą wina:
Życzymy smacznego!