Sklep z winem online - Vinorama.pl - Twój Internetowy sklep z winami

Trwa dodawanie produktu.. "{product}" został dodany do koszyka!

NOWE SMAKI

35,90 zł

Przyciągająca uwagę żółta barwa z odrobiną słomkowego odcienia. Na nosie pojawiają się aromaty bananów, jabłka budyniowego, brzoskwiń i owoców tropikalnych. Pełna budowa i...

Kintu Chardonnay

Kintu Chardonnay

Białe, Wytrawne

Chile

Ocena: 9.0

Dodaj do

WINA MEDALOWE

132,00 zł

Na początku wydaje się głęboko czerwone wpadające w rubinowy kolor, a następnie ukazuje subtelne niuanse Bordeaux. W nosie przeważające aromaty czarnych...

Agostino Familia

Agostino Familia

Czerwone, Wytrawne

Argentyna

Ocena: 10.0

Dodaj do

WINA EKOLOGICZNE

25,00 zł

Aronica wyróżnia się wyjątkowym, rubinowym kolorem, wyśmienitym smakiem oraz niepowtarzalnym bukietem.

Aronica Semi Dry

Aronica Semi Dry

Czerwone, Półwytrawne

Polska

Ocena: 7.5

Dodaj do

Newsletter

Zapisz się w naszym newsletterze aby otrzymywać przydatne informacje na swój adres e-mail:

PoleĆ Serwis

Spodobała Ci się oferta naszego sklepu? Poleć go swojemu znajomemu

 

Nic tak nie wzbogaca potraw, jak doskonałe, dobrze dobrane wino! Dlatego warto wiedzieć, które barwy, smaki i gatunki win najlepiej komponują się z wybranymi potrawami. Dziś przedstawiamy dwie pikantne a zarazem wyśmienite propozycje z odpowiednią selekcją win.

 

Nasze wariactwa na temat makaronu Arrabbiata

 

Na 4 osoby potrzebujemy:

  • makaron pszenny rurki lub pióra 300g.
  • pomidor 4 szt.
  • papryka zielona 1 szt.
  • papryczka chili 1 szt.
  • czosnek 4 szt. (najlepiej czerwony - jest większy i intensywniejszy)
  • zielone oliwki 1/2 szklanki około 70 g
  • masło 2 łyżki
  • sos sojowy 3 łyżki
  • parmezan według uznania
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • oregano, sól, pieprz, cynamon, pietruszka

 

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy, najlepiej wyłowić go łyżką i włożyć  bezpośrednio do gotowego sosu. Zachowujemy około 75 ml wody z gotującego się makaronu. Przygotowujemy dużą, głęboką patelnię i drewnianą szpatułkę. Rozgrzewamy na niej dwie łyżki masła. Na desce kroimy cebulę i czosnek w duże kawałki, paprykę w około 1 centymetrowe kwadraty. Drobno siekamy papryczkę chili. Kawałkiem cebuli sprawdzamy, czy masło jest dobrze rozgrzana, jeżeli tak, wrzucamy cebulę i mieszamy przez chwilę. Następnie dodajemy czosnek, paprykę i posiekane chili mieszamy przez około minutę, zmniejszamy stopniowo palnik lub gaz. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki, sok i nasiona z komór. Miąższ pokroić w kostkę.. Dodajemy pomidory, oliwę, sos sojowy, sól i pieprz, oregano i cynamon jeśli używamy (naprawdę polecam) i na większym ogniu gotujemy przez około 1 - 2 minuty. Włożyć ugotowany makaron i wlać około 75ml wody z gotującego się makaronu. Mieszamy  i podgrzewamy przez kilka chwil, odstawiamy z ognia. Posypujemy tartym serem. Po odczekaniu minuty sos dodatkowo zgęstnieje. Na talerzu dekorujemy odrobiną pietruszki.  Z naszym makaronem idealnie komponują się wina:

Vernaccia di San Gimignano

Moyorido Verdejo

Notios White Peloponnisos Pgi

 

 

Kolejną naszą pikantną propozycją są Krewetki po Meksykańsku z ryżem i sałatką z awokado.

 

 

Składniki

  • 16 świeżych lub mrożonych surowych krewetek lub langustynek w pancerzach
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 kieliszek białego wina około 100ml
  • 5 łyżek oliwy extra vergine
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól morska, pieprz, papryka w proszku
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie

Mrożone krewetki dokładnie rozmrażamy w zimnej wodzie, po czym osuszamy i delikatnie doprawiamy solą. Ryż przygotowujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Rozgrzewamy patelnię z oliwą, wkładamy krewetki i smażymy po 1 minucie z każdej strony na większym ogniu. W międzyczasie dorzucamy drobno posiekane chili, słodką paprykę w proszku, pokrojony na plasterki czosnek, masło a na koniec dolewamy wino. Dusimy do momentu redukcji sosu po czym dodajemy pietruszkę.

Składniki sałatki

 

  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 świeży ogórek
  • pół cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 limonka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kolendry

Przygotowanie

Awokado przekrajamy na pół, wyjmujemy pestkę  delikatnie wydrążamy aby kawałki zachowały swój kształt. Miąsz kroimy w kratkę. Ogórka i cebulę kroimy w kostkę a czosnek drobniutko siekamy. Wyciskamy sok z limonki do osobnego pojemnika i łączymy z suchymi przyprawami. Składniki sałatki mieszamy z sosem.

Do naszych znakomitych i krewetek idealnym dopełnieniem będą wina:

Rocca Dei Forti Prosecco DOC

Jordan Chameleon Rose

Fritz`s Riesling

 

Życzymy smacznego!