Sklep z winem online - Vinorama.pl - Twój Internetowy sklep z winami

Trwa dodawanie produktu.. "{product}" został dodany do koszyka!

NOWE SMAKI

68,00 zł

Piękna złocista szata o owocowym bukiecie z nutami świeżych mango, liczi, gruszek, marakui oraz dzikiej róży. Pierwsze wrażenie w ustach okrągłe, struktura świeża i zrównoważona....

Anne de Laweiss Gewurztraminer Vielles Vignes

Anne de Laweiss Gewurztraminer Vielles Vignes

Białe, Półwytrawne

Francja

Ocena: 0.0

Dodaj do

WINA MEDALOWE

68,00 zł

Piękna, intensywnie złocista szata i złożony bukiet z nutami krzesiwa, moreli i mandarynki, a następnie gruszki i grejpfruta. Doskonale zrównoważony smak z rozległym pierwszym wrażeniem i...

Anne De Lawaiss Riesling Reserve Medaille

Anne De Lawaiss Riesling Reserve Medaille

Białe, Wytrawne

Francja

Ocena: 0.0

Dodaj do

WINA EKOLOGICZNE

89,90 zł

Głęboka czerwono fioletowa barwa ze szkarłatnymi odcieniami. Przebija się aromat fiołków, korzenny, pieprzowy, przypalonego dębu.  

The Hedonist Shiraz

The Hedonist Shiraz

Czerwone, Wytrawne

Australia

Ocena: 8.0

Dodaj do

Newsletter

Zapisz się w naszym newsletterze aby otrzymywać przydatne informacje na swój adres e-mail:

PoleĆ Serwis

Spodobała Ci się oferta naszego sklepu? Poleć go swojemu znajomemu

 

Nic tak nie wzbogaca potraw, jak doskonałe, dobrze dobrane wino! Dlatego warto wiedzieć, które barwy, smaki i gatunki win najlepiej komponują się z wybranymi potrawami. Dziś przedstawiamy dwie pikantne a zarazem wyśmienite propozycje z odpowiednią selekcją win.

 

Nasze wariactwa na temat makaronu Arrabbiata

 

Na 4 osoby potrzebujemy:

  • makaron pszenny rurki lub pióra 300g.
  • pomidor 4 szt.
  • papryka zielona 1 szt.
  • papryczka chili 1 szt.
  • czosnek 4 szt. (najlepiej czerwony - jest większy i intensywniejszy)
  • zielone oliwki 1/2 szklanki około 70 g
  • masło 2 łyżki
  • sos sojowy 3 łyżki
  • parmezan według uznania
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • oregano, sól, pieprz, cynamon, pietruszka

 

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy, najlepiej wyłowić go łyżką i włożyć  bezpośrednio do gotowego sosu. Zachowujemy około 75 ml wody z gotującego się makaronu. Przygotowujemy dużą, głęboką patelnię i drewnianą szpatułkę. Rozgrzewamy na niej dwie łyżki masła. Na desce kroimy cebulę i czosnek w duże kawałki, paprykę w około 1 centymetrowe kwadraty. Drobno siekamy papryczkę chili. Kawałkiem cebuli sprawdzamy, czy masło jest dobrze rozgrzana, jeżeli tak, wrzucamy cebulę i mieszamy przez chwilę. Następnie dodajemy czosnek, paprykę i posiekane chili mieszamy przez około minutę, zmniejszamy stopniowo palnik lub gaz. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki, sok i nasiona z komór. Miąższ pokroić w kostkę.. Dodajemy pomidory, oliwę, sos sojowy, sól i pieprz, oregano i cynamon jeśli używamy (naprawdę polecam) i na większym ogniu gotujemy przez około 1 - 2 minuty. Włożyć ugotowany makaron i wlać około 75ml wody z gotującego się makaronu. Mieszamy  i podgrzewamy przez kilka chwil, odstawiamy z ognia. Posypujemy tartym serem. Po odczekaniu minuty sos dodatkowo zgęstnieje. Na talerzu dekorujemy odrobiną pietruszki.  Z naszym makaronem idealnie komponują się wina:

Vernaccia di San Gimignano

Moyorido Verdejo

Notios White Peloponnisos Pgi

 

 

Kolejną naszą pikantną propozycją są Krewetki po Meksykańsku z ryżem i sałatką z awokado.

 

 

Składniki

  • 16 świeżych lub mrożonych surowych krewetek lub langustynek w pancerzach
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 kieliszek białego wina około 100ml
  • 5 łyżek oliwy extra vergine
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól morska, pieprz, papryka w proszku
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie

Mrożone krewetki dokładnie rozmrażamy w zimnej wodzie, po czym osuszamy i delikatnie doprawiamy solą. Ryż przygotowujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Rozgrzewamy patelnię z oliwą, wkładamy krewetki i smażymy po 1 minucie z każdej strony na większym ogniu. W międzyczasie dorzucamy drobno posiekane chili, słodką paprykę w proszku, pokrojony na plasterki czosnek, masło a na koniec dolewamy wino. Dusimy do momentu redukcji sosu po czym dodajemy pietruszkę.

Składniki sałatki

 

  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 świeży ogórek
  • pół cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 limonka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kolendry

Przygotowanie

Awokado przekrajamy na pół, wyjmujemy pestkę  delikatnie wydrążamy aby kawałki zachowały swój kształt. Miąsz kroimy w kratkę. Ogórka i cebulę kroimy w kostkę a czosnek drobniutko siekamy. Wyciskamy sok z limonki do osobnego pojemnika i łączymy z suchymi przyprawami. Składniki sałatki mieszamy z sosem.

Do naszych znakomitych i krewetek idealnym dopełnieniem będą wina:

Rocca Dei Forti Prosecco DOC

Jordan Chameleon Rose

Fritz`s Riesling

 

Życzymy smacznego!