Sklep z winem online - Vinorama.pl - Twój Internetowy sklep z winami

Trwa dodawanie produktu.. "{product}" został dodany do koszyka!

NOWE SMAKI

229,00 zł

Wino z przepięknymi aromatami fiołków, cedru, czarnej porzeczki, śliwki i przypraw, aksamitnymi taninami wspierane przez wielowarstwowość smaków. To wspaniałe zrównoważone...

Pomerol De Beauregard

Pomerol De Beauregard

Czerwone, Wytrawne

Francja

Ocena: 0.0

Dodaj do

WINA MEDALOWE

132,00 zł

Na początku wydaje się głęboko czerwone wpadające w rubinowy kolor, a następnie ukazuje subtelne niuanse Bordeaux. W nosie przeważające aromaty czarnych...

Agostino Familia

Agostino Familia

Czerwone, Wytrawne

Argentyna

Ocena: 10.0

Dodaj do

WINA EKOLOGICZNE

99,99 zł

Piękna złota barwa z odcieniami zieleni. Dobra i równa pienistość, z drobnymi bąbelkami i utrzymującą się dłużej kremową pianą.  Nos jest bardzo rozbudowany i charakteryzuje się...

Champagne Barbichon Blanc De Blanc

Champagne Barbichon Blanc De Blanc

Białe, Wytrawne

Francja

Ocena: 10.0

Dodaj do

Newsletter

Zapisz się w naszym newsletterze aby otrzymywać przydatne informacje na swój adres e-mail:

PoleĆ Serwis

Spodobała Ci się oferta naszego sklepu? Poleć go swojemu znajomemu

Karnawał to świetny moment na spotkania z przyjaciółmi zabawę, wino i śpiew. Osobiście uwielbiam ten okres i rok rocznie organizuje w tym czasie przyjęcie. Podczas tego wydarzenia nie ma mowy o siadaniu do stołu . Krew z endorfinami musi buzować  w żyłach w rytm ulubionej muzyki. Jednak żadne przyjęcie nie uda się bez jedzenia i odpowiednio dobranych trunków. WINO i PRZEKĄSKI te dwie wspaniałe w swej prostocie formy, idealnie uzupełniają się na każdej imprezie. Zawsze staram się przygotowywać coś uniwersalnego, jedzenie do którego mogę podać zarówno wina białe jak i czerwone żeby to goście mogli wybrać zgodnie z ich upodobaniami. I tym oto sposobem zbliżyliśmy się do pierwszej propozycji.

 

Ostra Salsa pomidorowa

Salsa pomidorowa z czosnkiem i papryczką jalapeno to świetna karnawałowa przekąska, sprawdzi się jako dip do nachos, krakersów czy grubych chipsów. Uwielbiam też taką salsę jako dodatek do twardych serów i pieczonych mięs. Bardzo ważne aby przygotowywać ją jak najkrócej przed rozpoczęciem przyjęcia, ponieważ po kliku godzinach z połączenia przypraw i pomidorów otrzymujemy sporą ilość soku.

Składniki do salsy

  • świeże pomidory 3szt.
  • papryczka jalapeno 1szt.
  • czerwona cebula 1,5szt
  • czosnek ząbki 2szt.
  • sok z połowy limonki
  • świeża kolendra
  • oliwa z oliwek 3 łyżki
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie salsy pomidorowej

Pomidory kroimy na ćwiartki i usuwamy z nich gniazda nasienne. Ja nigdy przy tym przepisie tego nie robię ale jeżeli nie lubisz pomidorów ze skórką, sparz je, wcześniej nacinając skórkę i obierz przed krojeniem. Miąższ kroimy w dużą kostkę. Dla odmiany cebulę kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy do miski z pomidorami. Czosnek przepuszczamy przez praskę i dodajemy do pozostałych składników. Papryczkę jalepano pozbawiamy nasion a następnie siekamy w jak najdrobniejsze kawałeczki. Dodając po jednej łyżeczce sprawdzamy ostrość salsy aż do zadawalającego efektu. Na sam koniec dodajemy posiekaną kolendrę, sól, pieprz zalewamy sokiem z limonki i odrobiną oliwy z oliwek. Dekorujemy kilkoma listkami kolendry i gotowe ;-).

W tej potrawie zawarta jest duża dawka intensywnych aromatów z przewijającymi się smakami słodkich pomidorów, kwaśnej limonki i bardzo wyraźnej pikantnej papryczki. To wszystko sprawia, że do tej potrawy pasować może zarówno białe jak i czerwone wino.

Z białych win proponujemy:

Siglo XX Airen  wyjątkowo świeże z dominującą nutą owoców egzotycznych i lekką mineralnością.

Anne De Lawaiss Gewurztraminer Reserve wyrazista naturalna kwasowość w połączeniu z odrobiną słodyczy sprawi, że intensywne słodko-kwaśne smaki z dodatkiem ostrej papryczki stworzą niebanalne połączenie.

Z czerwonych win proponujemy:

Botter Bardolino w swym charakterze zachowuje cechy młodego wina o łagodnych taninach, lekka kwasowość jak i średniej budowy struktura podkreśli przyprawy nie dominując nad całą salsą.

 

Kolejną propozycją są jedne na szybciej przygotowywanych i jednocześnie znikających ze stołu przekąsek. Wraps w postaci roladek! To nic innego jak tortilla z nadzieniem odpowiednio pokrojona i świetnie prezentująca się na talerzu.

Roladki z Tortilli z wędzonymi rybami

Składniki na roladki z tuńczykiem wędzonym na zimno, cheddarem i polędwicą:

  • tortilla pszenna 1szt.
  • serek kanapkowy około 50g.
  • słata lodowa
  • cheddar 2 cienkie plastry
  • polędwicą 2 cienkie plastry
  • pieprz świeżo mielony, sól morska

Tortillę smarujemy dokładnie serkiem kanapkowym. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem tak aby niewielka warstwa pokrywała cały placek. Na tak przygotowaną tortillę rozkładamy cienką warstwę z sałaty lodowej i doprawiamy odrobiną soli. Następnie rozkładamy plastry tuńczyka, sera i polędwicy tak aby leżały obok siebie a nie jedno na drugim. Wszystko  zawijamy w rulon. Tak przygotowaną roladkę chowamy do lodówki. Przed podaniem kroimy ostrym nożem na 6-8 kawałków. 

Składniki na roladki z serkiem i wędzonym łososiem:

  • tortilla pszenna 1szt.
  • feta około 70g.
  • serek kanapkowy około 70g.
  • garść rukoli
  • pieprz świeżo mielony
  • sok z cytryny

Fetę oraz serek kanapkowy rozgniatamy widelcem na jednolitą masę. Tortillę smarujemy dokładnie powstałym  twarożkiem. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem tak aby niewielka warstwa pokrywała cały placek.  Następnie rozkładamy cienkie płaty łososia zostawiając wolne miejsce na jednym z końców. Na tak ułożonego łososia rozkładamy liście rukoli. Ważne żeby składniki były rozłożone równomiernie i tworzyły niezbyt grubą warstwę. Wszystko skrapiamy odrobiną soku z cytryny.  Zawijamy w ciasny rulon ale uważamy aby nie rozdarła się tortilla. Pozostawiony na końcu fragment z twarożkiem pozwoli zlepić rulon. Tak przygotowaną roladkę chowamy do lodówki. Przed podaniem kroimy ostrym nożem na 6-8 kawałków. 

Dobór wina do potraw z wędzonymi rybami nigdy nie należał do najłatwiejszych. Jednak charakterystyka takich przekąsek pozwała tak jak poprzednio sięgnąć  wedle upodobań po białe jak i czerwone wina. W tym jednak przypadku wina białe powinny być z gatunku tłustych beczkowych a czerwone z lekkich i owocowych.

Z białych win proponujemy:

Agostino Finca Chardonnay Viognier dominują aromaty orzechów, bananów i miodu, z subtelnymi nutami zadymienia. Na podniebieniu, jest to nasycona mieszanka, która łączy w sobie charakter tłustego Chardonnay równoważonego przez świeżość typową dla Viognier co idealnie połaczysię z naszymi potrawami.

Z czerwonych win proponujemy:

Marques De Castilla Barrica Melot z Cabernetem, klasyka! Delikatnie muśnięte beczką o mocno owocowym charakterze z odrobiną pieprzu na końcu.

Domenico Fraccaroli Valpolicella DOC Rosso nuty zapachowe z czerwonych owoców. Pełne i eleganckie na podniebieniu, z lekko kwaskowatym i szorstkim uczuciem, typowym dla młodego rocznika.

Wszystkie wymienione wina dostępne są w specjalnych zestawach dopasowanych do przepisów. Próbujcie, bawcie się i gotujcie. Jeśli macie jakieś pytania lub pomysły na przepisy nie wahajcie się i piszcie.

sklep@vinorama.pl

42 215 86 02