Stara zasada głosi, że białe mięsa podajemy do win białych, mięsa czerwone zaś do win czerwonych. Jednak w ostatnich latach reguła ta często jest kwestionowana, a najważniejszą rzeczą przy doborze wina staje się nasz gust, zadowolenie i powiedzenie — nie ma żadnych zasad.
Inna reguła doboru win do potraw głosi, że wino powinno kontrastować z potrawą, nie zagłuszać jej (ciężka, aromatyczna potrawa — lekkie wino) lub wręcz przeciwnie, powinna w pełni harmonizować z winem (ciężka potrawa — ciężkie wino).
Zgłębiając tajniki komponowania win z potrawami i kolejności ich podawania, zapomina się także często, że do codziennego posiłku z reguły na całym świecie podaje się jedno wino, a tylko przy szczególnych okazjach — dwa lub kilka win. Podając jedno wino dobieramy je do głównej potrawy.
Kilka podstawowych zasad przy podawaniu win:
- wina białe podaje się zawsze przed różowymi i czerwonymi
- wina lżejsze — przed cięższymi
- młodsze — przed starszymi
- wytrawne — przed słodkimi
- słabsze (gorsze) — przed lepszymi
- wino nie powinno zdominować smaku potraw i na odwrót (choć jest też pogląd odwrotny)
- w przypadku potraw w sosie, decydujący wpływ na wybór wina ma sos
- wina należy bezwzględnie podawać w odpowiedniej temperaturze, przy czym wina młodsze pijemy chłodniejsze, wina dojrzalsze — cieplejsze
- kuchnia prosta, wino proste
- jedna potrawa, jedno wino
- potrawa lekka, wino lekkie
- potrawa delikatna, wino delikatne
- danie tłuste, wino„świeże”
- dania pikantne, wino mocne, wyraziste, o intensywnym zapachu
- danie regionalne, wino regionalne
- wielka kuchnia, wielkie wina
Nigdy nie podaje się wina do potraw z octem (niektórzy próbują jednak podawać wino do potraw z lekkim sosem vinegrette), unika się także zup (bo wodniste), jajek i szpinaku (w tych dwóch przypadkach wino nabiera metalicznego posmaku). Nie podaje się również wina do owoców, zwłaszcza do podawanych na przystawkę avocado i melonów.