Sklep z winem online - Vinorama.pl - Twój Internetowy sklep z winami

Trwa dodawanie produktu.. "{product}" został dodany do koszyka!

NOWE SMAKI

89,00 zł

Wino będące kupażem czterech odmian winogron typowych dla apelacji Gigondas.

Cellier des Princes Gigondas AOC Rouge

Cellier des Princes Gigondas AOC Rouge

Czerwone, Wytrawne

Francja

Ocena: 0.0

Dodaj do

WINA MEDALOWE

56,00 zł

Ciemny wręcz purpurowy kolor. W nosie pierwsze aromaty emanują fiołkami, suszonymi przyprawami i koncentrowanymi czerwonymi owocami. Po...

The Tin Mine Zevenwacht Red

The Tin Mine Zevenwacht Red

Czerwone, Wytrawne

RPA

Ocena: 10.0

Dodaj do

WINA EKOLOGICZNE

25,00 zł

Aronica wyróżnia się wyjątkowym, rubinowym kolorem, wyśmienitym smakiem oraz niepowtarzalnym bukietem.

Aronica Semi Dry

Aronica Semi Dry

Czerwone, Półwytrawne

Polska

Ocena: 7.5

Dodaj do

Newsletter

Zapisz się w naszym newsletterze aby otrzymywać przydatne informacje na swój adres e-mail:

PoleĆ Serwis

Spodobała Ci się oferta naszego sklepu? Poleć go swojemu znajomemu


Stara zasada głosi, że białe mięsa podajemy do win białych, mięsa czerwone zaś do win czerwonych. Jednak w ostatnich latach reguła ta często jest kwestionowana, a najważniejszą rzeczą przy doborze wina staje się nasz gust, zadowolenie i powiedzenie — nie ma żadnych zasad.

Inna reguła doboru win do potraw głosi, że wino powinno kontrastować z potrawą, nie zagłuszać jej (ciężka, aromatyczna potrawa — lekkie wino) lub wręcz przeciwnie, powinna w pełni harmonizować z winem (ciężka potrawa — ciężkie wino).

Zgłębiając tajniki komponowania win z potrawami i kolejności ich podawania, zapomina się także często, że do codziennego posiłku z reguły na całym świecie podaje się jedno wino, a tylko przy szczególnych okazjach — dwa lub kilka win. Podając jedno wino dobieramy je do głównej potrawy.

Kilka podstawowych zasad przy podawaniu win:

  • wina białe podaje się zawsze przed różowymi i czerwonymi
  • wina lżejsze — przed cięższymi
  • młodsze — przed starszymi
  • wytrawne — przed słodkimi
  • słabsze (gorsze) — przed lepszymi
  • wino nie powinno zdominować smaku potraw i na odwrót (choć jest też pogląd odwrotny)
  • w przypadku potraw w sosie, decydujący wpływ na wybór wina ma sos
  • wina należy bezwzględnie podawać w odpowiedniej temperaturze, przy czym wina młodsze pijemy chłodniejsze, wina dojrzalsze — cieplejsze
  • kuchnia prosta, wino proste
  • jedna potrawa, jedno wino
  • potrawa lekka, wino lekkie
  • potrawa delikatna, wino delikatne
  • danie tłuste, wino„świeże”
  • dania pikantne, wino mocne, wyraziste, o intensywnym zapachu
  • danie regionalne, wino regionalne
  • wielka kuchnia, wielkie wina

 

Nigdy nie podaje się wina do potraw z octem (niektórzy próbują jednak podawać wino do potraw z lekkim sosem vinegrette), unika się także zup (bo wodniste), jajek i szpinaku (w tych dwóch przypadkach wino nabiera metalicznego posmaku). Nie podaje się również wina do owoców, zwłaszcza do podawanych na przystawkę avocado i melonów.