Sklep z winem online - Vinorama.pl - Twój Internetowy sklep z winami

Trwa dodawanie produktu.. "{product}" został dodany do koszyka!

NOWE SMAKI

35,90 zł

Przyciągająca uwagę żółta barwa z odrobiną słomkowego odcienia. Na nosie pojawiają się aromaty bananów, jabłka budyniowego, brzoskwiń i owoców tropikalnych. Pełna budowa i...

Kintu Chardonnay

Kintu Chardonnay

Białe, Wytrawne

Chile

Ocena: 9.0

Dodaj do

WINA MEDALOWE

42,00 zł

Eleganckie, orzeźwiające mocno owoce wino. Doskonałe połączenie dojrzałych słodkich owoców z pięknym i gęstym smakiem na podniebieniu. Zakończenie zrównoważone, wyraźnie cytrusowe.

Zevenwacht 7even Sauvignon Blanc

Zevenwacht 7even Sauvignon Blanc

Białe, Wytrawne

RPA

Ocena: 0.0

Dodaj do

WINA EKOLOGICZNE

25,00 zł

Aronica wyróżnia się wyjątkowym, rubinowym kolorem, wyśmienitym smakiem oraz niepowtarzalnym bukietem.

Aronica Semi Dry

Aronica Semi Dry

Czerwone, Półwytrawne

Polska

Ocena: 7.5

Dodaj do

Newsletter

Zapisz się w naszym newsletterze aby otrzymywać przydatne informacje na swój adres e-mail:

PoleĆ Serwis

Spodobała Ci się oferta naszego sklepu? Poleć go swojemu znajomemu


Stara zasada głosi, że białe mięsa podajemy do win białych, mięsa czerwone zaś do win czerwonych. Jednak w ostatnich latach reguła ta często jest kwestionowana, a najważniejszą rzeczą przy doborze wina staje się nasz gust, zadowolenie i powiedzenie — nie ma żadnych zasad.

Inna reguła doboru win do potraw głosi, że wino powinno kontrastować z potrawą, nie zagłuszać jej (ciężka, aromatyczna potrawa — lekkie wino) lub wręcz przeciwnie, powinna w pełni harmonizować z winem (ciężka potrawa — ciężkie wino).

Zgłębiając tajniki komponowania win z potrawami i kolejności ich podawania, zapomina się także często, że do codziennego posiłku z reguły na całym świecie podaje się jedno wino, a tylko przy szczególnych okazjach — dwa lub kilka win. Podając jedno wino dobieramy je do głównej potrawy.

Kilka podstawowych zasad przy podawaniu win:

  • wina białe podaje się zawsze przed różowymi i czerwonymi
  • wina lżejsze — przed cięższymi
  • młodsze — przed starszymi
  • wytrawne — przed słodkimi
  • słabsze (gorsze) — przed lepszymi
  • wino nie powinno zdominować smaku potraw i na odwrót (choć jest też pogląd odwrotny)
  • w przypadku potraw w sosie, decydujący wpływ na wybór wina ma sos
  • wina należy bezwzględnie podawać w odpowiedniej temperaturze, przy czym wina młodsze pijemy chłodniejsze, wina dojrzalsze — cieplejsze
  • kuchnia prosta, wino proste
  • jedna potrawa, jedno wino
  • potrawa lekka, wino lekkie
  • potrawa delikatna, wino delikatne
  • danie tłuste, wino„świeże”
  • dania pikantne, wino mocne, wyraziste, o intensywnym zapachu
  • danie regionalne, wino regionalne
  • wielka kuchnia, wielkie wina

 

Nigdy nie podaje się wina do potraw z octem (niektórzy próbują jednak podawać wino do potraw z lekkim sosem vinegrette), unika się także zup (bo wodniste), jajek i szpinaku (w tych dwóch przypadkach wino nabiera metalicznego posmaku). Nie podaje się również wina do owoców, zwłaszcza do podawanych na przystawkę avocado i melonów.