Sklep z winem online - Vinorama.pl - Twój Internetowy sklep z winami

Trwa dodawanie produktu.. "{product}" został dodany do koszyka!

NOWE SMAKI

199,00 zł

 Nos jest niezwykle bogaty, aromaty czarnych i czerwonych owoców. Mocno zadymione, tłuste, dębowe smaki na  p odniebieniu, wynikające z 20 miesięcznego leżakowania w beczkach...

Shannon Mount Bullet Merlot

Shannon Mount Bullet Merlot

Czerwone, Wytrawne

RPA

Ocena: 0.0

Dodaj do

WINA MEDALOWE

159,00 zł

Przepiękny rubinowy kolor z lekkimi granatowymi refleksami, będącymi efektem starzenia. Intensywny i trwały aromat, z nutami dżemu z czerwonych owoców. Gładkie i aksamitne w ustach ze...

Brunello di Montalcino DOCG

Brunello di Montalcino DOCG

Czerwone, Wytrawne

Włochy

Ocena: 9.5

Dodaj do

WINA EKOLOGICZNE

99,99 zł

Piękna złota barwa z odcieniami zieleni. Dobra i równa pienistość, z drobnymi bąbelkami i utrzymującą się dłużej kremową pianą.  Nos jest bardzo rozbudowany i charakteryzuje się...

Champagne Barbichon Blanc De Blanc

Champagne Barbichon Blanc De Blanc

Białe, Wytrawne

Francja

Ocena: 10.0

Dodaj do

Newsletter

Zapisz się w naszym newsletterze aby otrzymywać przydatne informacje na swój adres e-mail:

PoleĆ Serwis

Spodobała Ci się oferta naszego sklepu? Poleć go swojemu znajomemu


Stara zasada głosi, że białe mięsa podajemy do win białych, mięsa czerwone zaś do win czerwonych. Jednak w ostatnich latach reguła ta często jest kwestionowana, a najważniejszą rzeczą przy doborze wina staje się nasz gust, zadowolenie i powiedzenie — nie ma żadnych zasad.

Inna reguła doboru win do potraw głosi, że wino powinno kontrastować z potrawą, nie zagłuszać jej (ciężka, aromatyczna potrawa — lekkie wino) lub wręcz przeciwnie, powinna w pełni harmonizować z winem (ciężka potrawa — ciężkie wino).

Zgłębiając tajniki komponowania win z potrawami i kolejności ich podawania, zapomina się także często, że do codziennego posiłku z reguły na całym świecie podaje się jedno wino, a tylko przy szczególnych okazjach — dwa lub kilka win. Podając jedno wino dobieramy je do głównej potrawy.

Kilka podstawowych zasad przy podawaniu win:

  • wina białe podaje się zawsze przed różowymi i czerwonymi
  • wina lżejsze — przed cięższymi
  • młodsze — przed starszymi
  • wytrawne — przed słodkimi
  • słabsze (gorsze) — przed lepszymi
  • wino nie powinno zdominować smaku potraw i na odwrót (choć jest też pogląd odwrotny)
  • w przypadku potraw w sosie, decydujący wpływ na wybór wina ma sos
  • wina należy bezwzględnie podawać w odpowiedniej temperaturze, przy czym wina młodsze pijemy chłodniejsze, wina dojrzalsze — cieplejsze
  • kuchnia prosta, wino proste
  • jedna potrawa, jedno wino
  • potrawa lekka, wino lekkie
  • potrawa delikatna, wino delikatne
  • danie tłuste, wino„świeże”
  • dania pikantne, wino mocne, wyraziste, o intensywnym zapachu
  • danie regionalne, wino regionalne
  • wielka kuchnia, wielkie wina

 

Nigdy nie podaje się wina do potraw z octem (niektórzy próbują jednak podawać wino do potraw z lekkim sosem vinegrette), unika się także zup (bo wodniste), jajek i szpinaku (w tych dwóch przypadkach wino nabiera metalicznego posmaku). Nie podaje się również wina do owoców, zwłaszcza do podawanych na przystawkę avocado i melonów.