Sklep z winem online - Vinorama.pl - Twój Internetowy sklep z winami

Trwa dodawanie produktu.. "{product}" został dodany do koszyka!

NOWE SMAKI

179,00 zł

Kolor jasnoczerwony. Zapach intensywny, wypełniony przez dojrzałe wiśnie, jeżyny z nutą czekolady i wanilii. W ustach przyjemne, z nutą soczystych wiśni i subtelnymi taninami w trakcie długiego...

Domenico Fraccaroli Valpolicella DOC Superiore Ripasso Magnum

Domenico Fraccaroli Valpolicella DOC Superiore ...

Czerwone, Wytrawne

Włochy

Ocena: 9.0

Dodaj do

WINA MEDALOWE

42,00 zł

Eleganckie, orzeźwiające mocno owoce wino. Doskonałe połączenie dojrzałych słodkich owoców z pięknym i gęstym smakiem na podniebieniu. Zakończenie zrównoważone, wyraźnie cytrusowe.

Zevenwacht 7even Sauvignon Blanc

Zevenwacht 7even Sauvignon Blanc

Białe, Wytrawne

RPA

Ocena: 0.0

Dodaj do

WINA EKOLOGICZNE

25,00 zł

Aronica wyróżnia się wyjątkowym, rubinowym kolorem, wyśmienitym smakiem oraz niepowtarzalnym bukietem.

Aronica Semi Dry

Aronica Semi Dry

Czerwone, Półwytrawne

Polska

Ocena: 7.5

Dodaj do

Newsletter

Zapisz się w naszym newsletterze aby otrzymywać przydatne informacje na swój adres e-mail:

PoleĆ Serwis

Spodobała Ci się oferta naszego sklepu? Poleć go swojemu znajomemu


Otwieranie butelki

  • Używając ostrza w korkociągu kelnerskim lub specjalnego nożyka do ściągania folii nacinamy folię na szyjce butelki poniżej szklanego zgrubienia. Ściągamy naciętą folię, wbijamy korkociąg i wkręcamy go w korek tak, by go nie przebić na wylot.
  • Przytrzymując stojącą na stole butelkę ręką wyciągamy korek korkociągiem przerywając tę czynność, gdy już tylko końcówka tkwi w szyjce. Chwytamy korek dłonią i delikatnie wyciągamy z butelki, tak by z szyjki dało się słyszeć łagodne westchnienie, a nie strzał.
  • W przypadki butelki wina musującego zdejmujemy folię korzystając z banderolki wokół szyjki. Przytrzymując kciukiem korek odkręcamy drucianą konstrukcję. Ujmujemy butelkę w dłonie i delikatnie przytrzymując kciukiem korek kręcimy butelką (!) . Korek nie ma prawa wystrzelić, z szyjki powinno dać się usłyszeć westchnienie.

Nalewanie wina

Wino nalewamy z prawej strony zaczynając od kobiet (hierarchia wieku, bądź ważności), na panach zaś kończąc. Aby elegancko nalać szampana (lub inne wino musujące) wlewamy minimalną ilość wina do kieliszka, a gdy opadną bąbelki dopełniamy.

Kieliszki

Kieliszki muszą być przeźroczyste, z cienkiego szkła, bez żadnych wzorów, czy ozdób. Im większe tymi lepsze (większa powierzchnia parowania, łatwiej się miesza), zwężające się ku górze (koncentrują się zapachy). Kieliszki muszą być czyste. Przed podaniem wina należy wypłukać je wodą i wytrzeć czystą ściereczką. Podczas przechowywania w zamkniętym kredensie w kieliszkach mogą zagościć niepożądane aromaty, które zepsują zapach wina.

Dekantacja (wina czerwone)

Dekantacja to nic innego jak przelanie wina do karafki. Celem dekantacji jest oddzielenie wina od ewentualnego osadu (można się go spodziewać przy winach starych, np. rocznikowe porto) oraz napowietrzenie wina. Jeżeli nie dysponujemy profesjonalną karafką warto jest otworzyć butelkę wina jakiś czas przed planowanym podaniem (przyjmuje się zasadę pół godziny na jeden rok wieku wina). Napowietrzanie stosuje się przy winach bardzo skoncentrowanych.

Temperatura podawania wina

Białe wina podajemy schłodzone, czerwone w temperaturze pokojowej - oto jeden z mitów dotyczących temperatury. O ile z grubsza można się z tym zgodzić w części dotyczącej win białych, o tyle, jeśli chodzi o wina czerwone mija się to z prawdą. Mit ów wynika przede wszystkim z nieprecyzyjnego określenia pojęcia "temperatura pokojowa". Pochodzi ono z czasów, gdy w domach panowały dużo niższe temperatury.

Generalna zasada brzmi: im wino bogatsze, starsze tym wyższa temperatura podawania (dotyczy także win białych), im wino młodsze i prostsze tym temperatura niższa (dotyczy także win czerwonych).

17°C/18°C - najlepsze wina czerwone (wielkie bordeaux)

16°C/17°C - czerwone burgundy

15°C/16°C - chianti, zinfandel, côtes du rhône

14°C/15°C - najlepsze białe burgundy, porto, madera

13°C/14°C - zwykłe wina czerwone

11°C/13°C - lekkie czerwone (beaujolais)

11°C - sherry

8°C/10°C - wina różowe, lambrusco

7°C/10°C - sherry fino, wytrawne białe, szampan

3°C/7°C - większość białych win słodkich, wina musujące

Wiek wina

Stare nie zawsze oznacza lepsze. Przeciwnie, większość win ma najwięcej walorów za młodu (świeżość, kwasowość, aromatyczność). Tylko nieliczna grupa win czerwonych o dużej zawartości tanin i jeszcze mniejsza białych może (a nawet powinna) latami dojrzewać w butelkach. Do win dobrze starzejących się należą:

  • wielkie wina bordoskie
  • najlepsze burgundy
  • najlepsze wina rodańskie
  • najlepsze rieslingi (Alzacja, Niemcy)
  • rocznikowe szampany
  • brunello di montalcino
  • barolo
  • amarone
  • rocznikowe porto
  • tokaj aszu, sauternes
  • słodkie wina białe w typie beerenauslese i trockenbeerenauslese