Sklep z winem online - Vinorama.pl - Twój Internetowy sklep z winami

Trwa dodawanie produktu.. "{product}" został dodany do koszyka!

NOWE SMAKI

137,00 zł

W nosie znajdziesz tradycyjne ziemisty charakter Pinot Noir (grzyby, las). Na podniebieniu miękkie i eleganckie z dojrzałymi, czystymi i mocno stężonymi aromatami owocowymi. Wino z bardzo...

Shannon Rockview Ridge Pinot Noir

Shannon Rockview Ridge Pinot Noir

Czerwone, Wytrawne

RPA

Ocena: 0.0

Dodaj do

WINA MEDALOWE

56,00 zł

Dojrzałe, bogate i subtelnie beczkowe,  z lekkim aromatem brzoskwini. Chenin Blan daje wspaniały smak dojżałego ananasa oraz nadaje delikatny zapach suszonych moreli.  Na zakończenie...

Zevenwacht Chenin Blanc Barrel Fermented

Zevenwacht Chenin Blanc Barrel Fermented

Białe, Wytrawne

RPA

Ocena: 10.0

Dodaj do

WINA EKOLOGICZNE

25,00 zł

Aronica wyróżnia się wyjątkowym, rubinowym kolorem, wyśmienitym smakiem oraz niepowtarzalnym bukietem.

Aronica Semi Dry

Aronica Semi Dry

Czerwone, Półwytrawne

Polska

Ocena: 7.5

Dodaj do

Newsletter

Zapisz się w naszym newsletterze aby otrzymywać przydatne informacje na swój adres e-mail:

PoleĆ Serwis

Spodobała Ci się oferta naszego sklepu? Poleć go swojemu znajomemu

Najpopularniejsza na świecie odmiana winogron do produkcji win czerwonych. Wraz z odmianą Merlot stanowi podstawowy składnik mieszanki win bordoskich. Te szczepy są zresztą często ze sobą łączone także w innych krajach i regionach. Owoce cabernet sauvignon zawierają dużo garbników.

Według badań genetycznych cabernet sauvignon jest krzyżówką szczepów sauvignon blanc i cabernet franc. Od XVII wieku Szczep ten jest notowany w regionie Bordeaux. Od dawna też uprawiany jest w całej południowo- zachodniej Francji. W XIX wieku powstają pierwsze plantacje cabernet sauvignon w Nowym Świecie (Chile, Kalifornia) i w Rosji.Jednak prawdziwa światowa kariera tego szczepu rozpoczęła się po II wojnie światowej, kiedy jego plantacje rozpowszechniły się we wszystkich (poza najchłodniejszymi) krajach winiarskich.

Szczep odporny na większość chorób i pasożytów. Nie boi się również zimowych mrozów i wiosennych przymrozków. Ma niskie wymagania w stosunku do gleb. Dojrzewa późno i potrzebuje dużo słońca aby zgromadzić w owocach odpowiednią ilość cukru. Wymaga pogodnej, słonecznej jesieni. Niewielkie jagody o stosunkowo grubej skórce dają dużo garbników. Odmiana daje stosunkowo niskie plony - około 40 hektolitrów z hektara.

Wina cabernet sauvignon cechują wysoka kwasowość i wysoka zawartość garbników, dzięki czemu wina te nadają się szczególnie do leżakowania w nowych beczkach dębowych. Wina pochodzące z chłodniejszego klimatu (Bordeaux) są przeważnie średnioekstraktywne, mocno wytrawne i zrównoważone. Jednakże jako-wina młode są one zbyt ostre - garbnikowe i kwaśne - wymagają więc kilkuletniego okresu dojrzewania. Stąd często są łączone z łagodniejszymi winami ze szczepu Merlot. W stabilniejszym i cieplejszym klimacie Nowego Świata rodzą się wina cabernet sauvignon bardziej owocowe, o dominującym aromacie czarnej porzeczki, łagodniejsze i szybciej dojrzewające.