Sklep z winem online - Vinorama.pl - Twój Internetowy sklep z winami

Trwa dodawanie produktu.. "{product}" został dodany do koszyka!

NOWE SMAKI

69,00 zł

Wino ma genialny blado złoty kolor z zielonkawymi refleksami. W nosie aromaty grejpfruta, melona i skórki owoców cytrusowych są zrównoważone nutami minerałów, skał...

Adoro Three Regions White

Adoro Three Regions White

Białe, Wytrawne

RPA

Ocena: 10.0

Dodaj do

WINA MEDALOWE

56,00 zł

Dojrzałe, bogate i subtelnie beczkowe,  z lekkim aromatem brzoskwini. Chenin Blan daje wspaniały smak dojżałego ananasa oraz nadaje delikatny zapach suszonych moreli.  Na zakończenie...

Zevenwacht Chenin Blanc Barrel Fermented

Zevenwacht Chenin Blanc Barrel Fermented

Białe, Wytrawne

RPA

Ocena: 10.0

Dodaj do

WINA EKOLOGICZNE

25,00 zł

Aronica wyróżnia się wyjątkowym, rubinowym kolorem, wyśmienitym smakiem oraz niepowtarzalnym bukietem.

Aronica Semi Dry

Aronica Semi Dry

Czerwone, Półwytrawne

Polska

Ocena: 7.5

Dodaj do

Newsletter

Zapisz się w naszym newsletterze aby otrzymywać przydatne informacje na swój adres e-mail:

PoleĆ Serwis

Spodobała Ci się oferta naszego sklepu? Poleć go swojemu znajomemu

W każdym kraju produkującym wino istnieją regulacje prawne dotyczące produkcji wina.

Najczęściej są to świadomie przyjęte przez winiarzy ograniczenia dotyczące zakresu i sposobu upraw, oraz rodzaju win, jaki ma być otrzymywany w danym regionie. Zwyczajowo ściśle zakreślone regiony geograficzne, w których obowiązują przepisy dotyczące produkcji wina nazywamy apelacjami (od francuskiego słowa appellation), a wina tam produkowane winami o zastrzeżonej nazwie pochodzenia.

Przepisy apelacyjne określają:

1. Granice uprawy - tzn. dokładne wytyczenie granic apelacji. Granice ustała INAO i zostają one naniesione na plany katastralne (czyli dot. opisu gruntów) i znajdują się w każdej gminie, gdzie istnieje jakakolwiek apelacja.

2. Dopuszczone do uprawy szczepy winorośli i proporcje ich użycia - tzn. takich, których wolno użyć do wyrobu danego wina (jeśli użyje się innych - wino automatycznie traci prawo do apelacji).

3. Wydajność z hektara - tzn. ilość wina, jaką wolno uzyskać z 1 ha (przeważnie jest to ok. 55 hl/ha). Przyjmuje się, że im niższa wydajność tym lepsze wino.

4. Minimalną zawartość alkoholu - tzn. minimalna zawartość alkoholu (jeśli moc wina jest niższa wino automatycznie traci prawo do apelacji). Przeważnie moc min. wina oscyluje w okolicach 11% (z reguły niższe są w regionach pn. i wyższe - na pd.). Moc min. nie ma nic wspólnego z faktyczną mocą wina podaną na etykiecie, która z zasady jest wyższa (ale nigdy niższa).

5. Metody prowadzenia winnic i sposobów winifikacji - tzn. czy wolno np. stosować macerację węglową, szaptalizować moszcz i jak długo może trwać maceracja; czy wolno zbierać owoce maszynowo, nawadniać i nawozić ziemię; czy wolno ogrzewać winnice, jak należy przycinać krzewy i ile razy w roku; jak gęsto wolno sadzić winorośl, jaka powinna być odległość pomiędzy krzewami i rzędami; czy wolno używać beczek do fermentacji i leżakowania wina itp. Ustala się także, w jakim terminie powinno rozpocząć się winobranie.

6. Okres starzenia wina w beczkach lub w butelkach

Odpowiednie organizacje winiarskie w każdym kraju sprawdzają co roku wina ubiegające się o prawo do stosowania zastrzeżonej nazwy apelacji w czasie degustacji i w laboratoriach. Im ściślej zakreślona apelacja, tym surowsze przepisy.