SZCZEGÓŁY PRODUKTU:
Producent: | |
Kraj: | Nowa Zelandia (mapa) |
Region: | Marlborough |
Apelacja: | Marlborough |
Rocznik: | 2009 |
Kategoria: | Spokojne |
Barwa: | Białe |
Smak: | Wytrawne |
Klasa: | Jakościowe |
Zaw. alkoholu: | 14,00% |
Pojemność: | 0,75 L |
Szczep: |
100% Chardonnay |
Starzenie w dębie: | tak |
Potencjał starzenia: | do spożycia |
Elegancki i atrakcyjny nos, wydzielający dojrzały aromat grejpfruta i brzoskwini. Cudownie dojrzały zapach owoców, przyjemnie zrównoważony w środku, z odświeżającą kwasowością zapewniającą doskonałą długość i równowagę.
Doskonałe w temp. 10 ̊C, jako aperitif oraz do owoców morza, białych mięs i lekkich sałatek.
INFORMACJE DODATKOWE
Proces produkcji: Łagodnie dębowy szczep Chardonnay z podkreśleniem czystych mocnych aromatów owocowych. Przedłużone dojrzewanie z wykorzystaniem osadów z drożdży i fermentacji jabłkowo-mlekowej przydało złożoności, mocnego podniebienia i tekstury.
Winnica Tindall Vineyard, należąca do jednej rodziny, leży w regionie winiarskim Marlborough. Winnice zakłada się na osadach aluwialnych naniesionych przez rzekę Wairau, wykorzystując do uprawy system Scotta Henry’ego z podwójnym kordonem i dwoma parami stałych ramion.
Dzięki ładnym wiosnom, ciepłej i suchej pogodzie trwającej aż do listopada i początku grudnia, sprzyjającej kwitnieniu winorośl daje wysokie plony. Należy nawet przerzedzać winorośl, aż do osiągnięcia właściwego poziomu zbiorów.
Ciepły i suchy styczeń oraz początek lutego przyspiesza dojrzewanie winorośli. W połowie lutego zdarzają się niewielkie opady, lecz uważne przerzedzanie i odpowiednia uprawa oraz ciepłe babie lato, trwające w Marlborough przez marzec i kwiecień, dają w rezultacie rok, w którym uzyskany aromat wynagradza wszelkie trudności związane z uprawą winorośli.
aby skomentować ten produkt