SZCZEGÓŁY PRODUKTU:
Producent: | |
Kraj: | Nowa Zelandia (mapa) |
Region: | Marlborough |
Apelacja: | Marlborough |
Rocznik: | 2009 |
Kategoria: | Spokojne |
Barwa: | Czerwone |
Smak: | Wytrawne |
Klasa: | Jakościowe |
Zaw. alkoholu: | 13,50% |
Pojemność: | 0,75 L |
Szczep: |
100% Pinot Noir |
Starzenie w dębie: | tak |
Potencjał starzenia: | do spożycia |
Cudowny aromat dojrzałych czereśni i czerwonych borówek z odrobiną korzennej nuty. Odpowiednia koncentracja owoców i tekstury z odrobiną aromatu pikantnej nuty dębu i zapachu dziczyzny. Wino o pełnych ustach z aromatem słodkich owoców i o długotrwałym smaku. Butelka z zakrętką, co pozwala zachować mocny owocowy charakter.
Wyborne w temp 12-14 ̊ C do wędzonych mięs, zwłaszcza kurczaka czy indyka oraz do potraw z bardziej delikatnej dziczyzny, takiej jak kuropatwy, przepiórki, perliczki czy gołębie.
INFORMACJE DODATKOWE
Proces produkcji: Odszypułkowane owoce zostały poddane maceracji na zimno i fermentacji, a następnie sok został wyciśnięty do kadzi. To pozwoliło podkreślić owocowy charakter, natomiast fermentacja jabłkowo-mlekowa i dojrzewanie w dębowych beczkach dodały winu zarówno złożoności, jak i struktury.
Winnica Tindall Vineyard, należąca do jednej rodziny, leży w regionie winiarskim Marlborough. Winnice zakłada się na osadach aluwialnych naniesionych przez rzekę Wairau, wykorzystując do uprawy system Scotta Henry’ego z podwójnym kordonem i dwoma parami stałych ramion. Dzięki ładnym wiosnom, ciepłej i suchej pogodzie trwającej aż do listopada i początku grudnia, sprzyjającej kwitnieniu winorośl daje wysokie plony. Należy nawet przerzedzać winorośl, aż do osiągnięcia właściwego poziomu zbiorów.Ciepły i suchy styczeń oraz początek lutego przyspiesza dojrzewanie winorośli. W połowie lutego zdarzają się niewielkie opady, lecz uważne przerzedzanie i odpowiednia uprawa oraz ciepłe babie lato, trwające w Marlborough przez marzec i kwiecień, dają w rezultacie rok, w którym uzyskany aromat wynagradza wszelkie trudności związane z uprawą winorośli.
Rok 2008 rozpoczął się od wczesnego wysypu kwiatów, cudownie ciepłej pogody i niewielkich przymrozków wiosną, co sprzyjało wyjątkowemu okresowi kwitnienia na początku grudnia. Gorąca i sucha pogoda ciągnęła się przez całe lato, przerywana od czasu do czasu opadami deszczu, które utrzymywały świeżość i zieloność baldachimu winorośli. Odpowiednio prowadzona uprawa może zapewnić właściwy charakter aromatu w całej winnicy. Winorośl jest przywiązana do dwóch pionowo umocowanych tyczek. Gęstość sadzenia wynosi 2, 2 × 1, 1 metra, winorośl jest przycinana i pozbawiana ulistwienia, co ma zapewnić lepszą cyrkulację powietrza. Zbiory wynoszą ok. 2, 1 tony na akr.
aby skomentować ten produkt