SZCZEGÓŁY PRODUKTU:
Producent: | |
Kraj: | Nowa Zelandia (mapa) |
Region: | Marlborough |
Apelacja: | Marlborough |
Rocznik: | 2009 |
Kategoria: | Spokojne |
Barwa: | Białe |
Smak: | Wytrawne |
Klasa: | Jakościowe |
Zaw. alkoholu: | 14,00% |
Pojemność: | 0,75 L |
Szczep: |
100% Sauvignon Blanc |
Starzenie w dębie: | nie |
Potencjał starzenia: | do spożycia |
Pełne licznych aromatów świeżych ziół, ananasa, guajawy, marakui i innych owoców tropikalnych. Usta wypełnia odświeżający wytrawny finisz.
Wyborne w temp 10 ̊ C jako aperitif lub do podawania homara z krabami zapiekanymi w cieście lub z wędzonym łososiem. Równie wspaniale pasuje do kurczaka w kremowym sosie i potraw na bazie makaronu.
INFORMACJE DODATKOWE
Proces produkcji: Owoce były zbierane wczesnym ranem, gdy było jeszcze zimno, a następnie zostały odszypułkowane, zmiażdżone i poddane wyciskaniu. Uzyskany w procesie zimnej sedymentacji moszcz został zlany, osad oczyszczony i przefiltrowany, a następnie ponownie poddany fermentacji. Fermentację przeprowadzono w temperaturze 12−14°C przez 28 dni, by zachować mocny owocowy charakter. Przed butelkowaniem dodano substancje klarujące.
Winogrona zostały zebrane w rodzinnej winnicy, znajdującej się w samym sercu regionu winiarskiego Marlborough. 10-letnie winorośle zostały przerzedzone, lecz słabe ukwiecenie spowodowane zimną wiosną i wczesnym deszczowym latem przyniosły niskie plony wynoszące tylko 6 ton z hektara. Doskonała dla dojrzewania pogoda rozpoczęła się pod koniec lata i wczesną jesienią i trwała przez cały okres winobrania. Uzyskano bardzo dobrą odmianę o doskonale dojrzałych owocach i intensywnym aromacie.
aby skomentować ten produkt