SZCZEGÓŁY PRODUKTU:
Producent: | Tresch |
Kraj: | Francja (mapa) |
Region: | Burgundia (mapa) |
Apelacja: | AOC Chablis |
Rocznik: | 2013 Po wyczerpaniu zapasu wysyłamy najstarszy możliwy rocznik. |
Kategoria: | Spokojne |
Barwa: | Białe |
Smak: | Wytrawne |
Klasa: | Jakościowe |
Zaw. alkoholu: | 12,00% |
Pojemność: | 0,75 L |
Szczep: |
100% Chardonnay |
Starzenie w dębie: | nie |
Potencjał starzenia: | 3 lata |
Wino ma przejrzysty zielonozłoty kolor. Dominują świeże aromaty owoców cytrusowych, jabłka i białych kwiatów z intensywnymi notami mineralnymi takimi jak krzemień czy ziemia po burzy. Smak jest wytrawny, świeży i mineralny, ale o zharmonizowanej i owocowej strukturze. Czyste i orzeźwiające. Klasyk pod każdym względem.
Serwować w temperaturze 10-12 ̊C. Naturalnie wiąże się z rybami, białym mięsem i owocami morza. Jednak zdecydowanie najlepsze z francuskimi wędlinami, ślimakami czy innymi przysmakami. Dobrze smakuje z serami kozimi. Ideale również, jako aperitif. Potencjalne starzenie ok. 3 lat - najlepiej smakuje młode.
INFORMACJE DODATKOWE
Z winnicą o powierzchni 5000 hektarów, Chablis jest z pewnością najlepiej znaną białą apelacją Burgundii, słusznie uważaną także za najsławniejsze białe wino na świecie. Jednak paradoksalnie 90% „Chablis” sprzedawanego na świecie to podróbki.
Podłoże w Chablis to w większości wapień z okresu górnej jury, które składa się ze skamielin drobnych ostryg zwanych Exogira Virgula, którym to wino zawdzięcza swą mineralną charakterystykę. Zbierane jest maszynowo a następnie poddawane lekkiemu naciskowi prasy pneumatycznej. Klaryfikacja owoców odbywa się na zimno. W 100% starzone jest na osadzie w nierdzewnych stalowych zbiornikach oraz wcześnie butelkowane, w celu zachowania świeżości i klarowności.
aby skomentować ten produkt