Sklep z winem online - Vinorama.pl - Twój Internetowy sklep z winami

Trwa dodawanie produktu.. "{product}" został dodany do koszyka!
  • Barwa
  • Smak
  • Kraj
  • Region
  • Szczep
  • Rodzaj
  • Cena
  • Oferty specjalne
  • Zestawy promocyjne

Pasujących produktów: 246

NOWE SMAKI

59,00 zł

W nosie wyjątkowo świeże z nutami przypraw z przewagą białego pieprzu. Przepiękny żółty kolor z zielonymi refleksami. Dobrze zrównoważone, eleganckie, o dobrej długości.

Little Jurtschitsch Gruner Veltliner

Little Jurtschitsch Gruner Veltliner

Białe, Wytrawne

Austria

Ocena: 0.0

Dodaj do

WINA MEDALOWE

159,00 zł

Przepiękny rubinowy kolor z lekkimi granatowymi refleksami, będącymi efektem starzenia. Intensywny i trwały aromat, z nutami dżemu z czerwonych owoców. Gładkie i aksamitne w ustach ze...

Brunello di Montalcino DOCG

Brunello di Montalcino DOCG

Czerwone, Wytrawne

Włochy

Ocena: 9.5

Dodaj do

WINA EKOLOGICZNE

25,00 zł

Aronica wyróżnia się wyjątkowym, rubinowym kolorem, wyśmienitym smakiem oraz niepowtarzalnym bukietem.  

Aronica Semi Sweet

Aronica Semi Sweet

Czerwone, Półsłodkie

Polska

Ocena: 7.5

Dodaj do

Newsletter

Zapisz się w naszym newsletterze aby otrzymywać przydatne informacje na swój adres e-mail:

PoleĆ Serwis

Spodobała Ci się oferta naszego sklepu? Poleć go swojemu znajomemu

CENA: ILOŚĆ: DOSTĘPNOŚĆ:

48.50 zł

0 szt.

SZCZEGÓŁY PRODUKTU:

Producent: Chateau de L'Oiseliniere
Kraj: Francja (mapa)
Region: Loara 
Apelacja: AOC Muscadet Sevre Et Maine Sur Lie 
Rocznik: 2009 Po wyczerpaniu zapasu wysyłamy najstarszy możliwy rocznik.
Kategoria: Spokojne
Barwa: Białe
Smak: Wytrawne
Klasa: Jakościowe
Zaw. alkoholu: 12,00%
Pojemność: 0,75 L
Szczep: 100% Melon de Bourgugne
Starzenie w dębie: Sur Lie
Potencjał starzenia: 5 lat

OCENA:

9

W przeszłości oceniałeś już ten produkt.

Zapraszamy do wystawienia not innym produktom z naszej oferty.

photo
small_photo
small_photo
notes

Nota Degustacyjna

Jasno złota barwa z wyraźnymi zielonymi refleksami. W nosie bardzo świeże z intensywnymi aromatami pomarańczy i moreli oraz przyjemnymi nutkami kwiatów lilii. W ustach tłuste, mineralne, pełne z wyrazistą i przyjemną kwasowością.

suggestions

SUGESTIA SERWOWANIA

Podawać w temp. 12 - 14 ̊C. Świetnie pasuje, jako aperitif oraz do ryby z grilla, białego mięsa, owoców morza i ostryg.

INFORMACJE DODATKOWE

Produkcja wina metodą Sur Lie polega na dojrzewaniu wina „nad osadem”. Osad ten powstaje w wyniku obumierania drożdży biorących udział w fermentacji alkoholowej i jest tzw. drugim drobnym osadem, który wytrąca się z mętnego wina przepompowanego do małych dębowych beczek o pojemności 225l zwanych barrique. W beczce takiej wino przebywa
4 - 12 miesięcy nabierając złożoności i aromatycznej mocy wina.

Dodatkowo stosuje się zabieg zwany batonnage (fr. baton - laska), który polega na mieszaniu osadu długimi mieszadłami w celu zwiększenia powierzchni kontaktu osadu z winem.

Technika sur lie znana była już w czasach rzymskich przy wyrobie białego burgunda i białych win z Doliny Loary, przede wszystkim muscadetów. Powszechnie stosuje się ją przy produkcji szampanów i win musujących produkowanych tzw. metodą szampańską. W ostatnich latach starzenie białych win sur lie stało się bardzo modne w całej Europie a także w krajach Nowego Świata. Dotyczy to szczególnie win ze szczepów białych o bardziej neutralnym aromacie, jak chardonnay, chenin blanc czy furmint.

 

 

Wypróbuj koniecznie z:

Aperitif , Owoce morza , Ryby , Białe mięso
notes

WASZE KOMENTARZE O PRODUKCIE

1
uczimoo
29.03.2012 o godzinie 15:20
Bardzo dobre, bogate, jakościowe wino.Opis zgodny w 100% z tym co na języku.Warte polecenia.

Dodaj komentarz

Zaloguj się lub zarejestruj
aby skomentować ten produkt