SZCZEGÓŁY PRODUKTU:
Producent: | De Stefani |
Kraj: | Włochy (mapa) |
Region: | Veneto |
Apelacja: | IGT Veneto |
Rocznik: | 2007 Po wyczerpaniu zapasu wysyłamy najstarszy możliwy rocznik. |
Kategoria: | Spokojne |
Barwa: | Czerwone |
Smak: | Wytrawne |
Klasa: | Jakościowe |
Zaw. alkoholu: | 13,50% |
Pojemność: | 0,75 L |
Szczep: |
% Carmenere |
Starzenie w dębie: | 8 - 12 miesięcy francuski |
Potencjał starzenia: | 25 lat (szczyt 15 lat od zbioru) |
Głęboko rubinowa barwa, bukiet dojrzałych czerwonych owoców z właściwymi korzennymi nutami.
Podawać w temp. 16 – 18°C. Idealne do makaronu tagliatelle podawanego z dziczyzną oraz do innych wybornych dań z czerwonego mięsa.
INFORMACJE DODATKOWE
CARMEROSSO
Winogrona szczepu Carmenère, które od kilku lat myli się ze szczepem Cabernet Franc, zadomowiły się w regionie Piave i znalazły tu dla siebie idealne miejsce. Carmerosso ma gładkie garbniki z pikantnymi nutami. Idealnie pasuje do dziczyzny i czerwonego mięsa. Należy podawać w temperaturze 16 − 18°C.
INFORMACJE HISTORYCZNE: Odmiana Carmenère jest bardzo stara, sprowadzono ją do północnowschodnich Włoch wraz ze szczepem Cabernet Franc w XIX stuleciu i już wtedy mylono ją właśnie z tą drugą odmianą. W regionie Piave zadomowiła się, znajdując tu dla siebie idealne miejsce, czego dowodzą wspaniałe plony osiągane dzięki znakomitemu połączeniu gliniastej gleby, mikroklimatu i tejże właśnie odmiany.
MIEJSCE PRODUKCJI: Posiadłość „Le Ronche”® jest zlokalizowana w Fossalta di Piave. „Le Ronche” to nazwa miejsca, gdzie znajdują się winnice, w których rosną szczepy Cabernet Sauvignon, Merlot i Refosco. Nazwa pochodzi od starego miejscowego zioła „roncare” i oznacza „uprawiać pole”. W „Le Ronche” znajdowały się porośnięte lasami ziemie, na których, ze względu na szczególną jakość i strukturę gleby, uprawiano głównie winorośl.
GLEBA: aluwialna, bogata w glinę.
KLIMAT: łagodny, z bardzo niewielką ilością przelotnych deszczy i wysokimi temperaturami latem, co zapewnia najlepsze warunki dojrzewania winogron.
ZARZĄDZANIE WINNICĄ: aby zapewnić idealne warunki dojrzewania winogron, oprócz typowego zarządzania winnicą, przeprowadzamy letnie przycinanie i ostrożne przerzedzanie liści. Ponadto zbiory utrzymuje się na bardzo niskim poziomie w celu wyhodowania winogron, które mają bogatą budowę i aromat.
ZBIORY: z końcem września odbywa się zbiór bardzo dojrzałych winogron, mających głęboką barwę i pełną, aromatyczną strukturę.
PROCES PRODUKCJI: najpierw odbywa się odszypułkowywanie i miażdżenie winogron, następnie proces maceracji trwający 10−15 dni, przeprowadzany w specjalnych kadziach fermentacyjnych w temperaturze 25−28°C z częstym przepompowywaniem. Potem wino jest zlewane do kadzi ze stali nierdzewnej, gdzie proces wytwarzania kończy się fermentacją, wyłącznie z dodaniem dzikich drożdży w kontrolowanej temperaturze. Po zakończeniu fermentacji jabłkowo-mlekowej, przez następne 8−12 miesięcy wino dojrzewa w kontrolowanej temperaturze, w beczkach z osadem ze szlachetnych drożdży.
PRZECHOWYWANIE: w chłodnym i ciemnym miejscu, butelki należy umieścić w pozycji poziomej. Struktura i złożoność wina sprawiają, że staje się lepsze, dojrzewając w butelce, co może trwać do 25 lat, przy czym najlepszą wartość osiąga 15 lat od zbioru.
aby skomentować ten produkt