Sklep z winem online - Vinorama.pl - Twój Internetowy sklep z winami

Trwa dodawanie produktu.. "{product}" został dodany do koszyka!
  • Barwa
  • Smak
  • Kraj
  • Region
  • Szczep
  • Rodzaj
  • Cena
  • Oferty specjalne
  • Zestawy promocyjne

Pasujących produktów: 246

NOWE SMAKI

139,00 zł

To wino ma bardzo ciemny fioletowy  kolor. Nos ujawnia nuty tostów, dymu, przypraw i ciemne jagody. W ustach jest  głębokie i dobrze zbudowane z wyczuwalnymi  dojrzałymi...

Pessac Leognan De Latour Martillac

Pessac Leognan De Latour Martillac

Czerwone, Wytrawne

Francja

Ocena: 0.0

Dodaj do

WINA MEDALOWE

149,00 zł

Niezwykle eleganckie wino z nutami zielonego agrestu w nosie z ziołowym podtekstem. W ustach o charakterze krzemiennym, bajecznej kwasowości i długim finiszu.

Casas Del Bosque Pequenas Producciones Sauvignon Blanc

Casas Del Bosque Pequenas Producciones Sauvigno...

Białe, Wytrawne

Chile

Ocena: 10.0

Dodaj do

WINA EKOLOGICZNE

89,90 zł

Głęboka czerwono fioletowa barwa ze szkarłatnymi odcieniami. Przebija się aromat fiołków, korzenny, pieprzowy, przypalonego dębu.  

The Hedonist Shiraz

The Hedonist Shiraz

Czerwone, Wytrawne

Australia

Ocena: 8.0

Dodaj do

Newsletter

Zapisz się w naszym newsletterze aby otrzymywać przydatne informacje na swój adres e-mail:

PoleĆ Serwis

Spodobała Ci się oferta naszego sklepu? Poleć go swojemu znajomemu

CENA: ILOŚĆ: DOSTĘPNOŚĆ:

98.50 zł

0 szt.

SZCZEGÓŁY PRODUKTU:

Producent: De Stefani
Kraj: Włochy (mapa)
Region: Veneto 
Apelacja: IGT Veneto 
Rocznik: 2007 Po wyczerpaniu zapasu wysyłamy najstarszy możliwy rocznik.
Kategoria: Spokojne
Barwa: Czerwone
Smak: Wytrawne
Klasa: Jakościowe
Zaw. alkoholu: 13,50%
Pojemność: 0,75 L
Szczep: % Carmenere
Starzenie w dębie: 8 - 12 miesięcy francuski
Potencjał starzenia: 25 lat (szczyt 15 lat od zbioru)

OCENA:

10

W przeszłości oceniałeś już ten produkt.

Zapraszamy do wystawienia not innym produktom z naszej oferty.

photo
small_photo
small_photo
notes

Nota Degustacyjna

Głęboko rubinowa barwa, bukiet dojrzałych czerwonych owoców z właściwymi korzennymi nutami.

suggestions

SUGESTIA SERWOWANIA

Podawać w temp. 16 – 18°C. Idealne do makaronu tagliatelle podawanego z dziczyzną oraz do innych wybornych dań z czerwonego mięsa.

INFORMACJE DODATKOWE

CARMEROSSO

Winogrona szczepu Carmenère, które od kilku lat myli się ze szczepem Cabernet Franc, zadomowiły się w regionie Piave i znalazły tu dla siebie idealne miejsce. Carmerosso ma gładkie garbniki z pikantnymi nutami. Idealnie pasuje do dziczyzny i czerwonego mięsa. Należy podawać w temperaturze 16 − 18°C.

INFORMACJE HISTORYCZNE: Odmiana Carmenère jest bardzo stara, sprowadzono ją do północnowschodnich Włoch wraz ze szczepem Cabernet Franc w XIX stuleciu i już wtedy mylono ją właśnie z tą drugą odmianą. W regionie Piave zadomowiła się, znajdując tu dla siebie idealne miejsce, czego dowodzą wspaniałe plony osiągane dzięki znakomitemu połączeniu gliniastej gleby, mikroklimatu i tejże właśnie odmiany.

MIEJSCE PRODUKCJI: Posiadłość „Le Ronche”® jest zlokalizowana w Fossalta di Piave. „Le Ronche” to nazwa miejsca, gdzie znajdują się winnice, w których rosną szczepy Cabernet Sauvignon, Merlot i Refosco. Nazwa pochodzi od starego miejscowego zioła „roncare” i oznacza „uprawiać pole”. W „Le Ronche” znajdowały się porośnięte lasami ziemie, na których, ze względu na szczególną jakość i strukturę gleby, uprawiano głównie winorośl.

GLEBA: aluwialna, bogata w glinę.

KLIMAT: łagodny, z bardzo niewielką ilością przelotnych deszczy i wysokimi temperaturami latem, co zapewnia najlepsze warunki dojrzewania winogron.

ZARZĄDZANIE WINNICĄ: aby zapewnić idealne warunki dojrzewania winogron, oprócz typowego zarządzania winnicą, przeprowadzamy letnie przycinanie i ostrożne przerzedzanie liści. Ponadto zbiory utrzymuje się na bardzo niskim poziomie w celu wyhodowania winogron, które mają bogatą budowę i aromat.

ZBIORY: z końcem września odbywa się zbiór bardzo dojrzałych winogron, mających głęboką barwę i pełną, aromatyczną strukturę.

PROCES PRODUKCJI: najpierw odbywa się odszypułkowywanie i miażdżenie winogron, następnie proces maceracji trwający 10−15 dni, przeprowadzany w specjalnych kadziach fermentacyjnych w temperaturze 25−28°C z częstym przepompowywaniem. Potem wino jest zlewane do kadzi ze stali nierdzewnej, gdzie proces wytwarzania kończy się fermentacją, wyłącznie z dodaniem dzikich drożdży w kontrolowanej temperaturze. Po zakończeniu fermentacji jabłkowo-mlekowej, przez następne 8−12 miesięcy wino dojrzewa w kontrolowanej temperaturze, w beczkach z osadem ze szlachetnych drożdży.

PRZECHOWYWANIE: w chłodnym i ciemnym miejscu, butelki należy umieścić w pozycji poziomej. Struktura i złożoność wina sprawiają, że staje się lepsze, dojrzewając w butelce, co może trwać do 25 lat, przy czym najlepszą wartość osiąga 15 lat od zbioru.

 

 

Wypróbuj koniecznie z:

Makarony , Wołowina , Dziczyzna
notes

WASZE KOMENTARZE O PRODUKCIE

Dodaj komentarz

Zaloguj się lub zarejestruj
aby skomentować ten produkt