Sklep z winem online - Vinorama.pl - Twój Internetowy sklep z winami

Trwa dodawanie produktu.. "{product}" został dodany do koszyka!
  • Barwa
  • Smak
  • Kraj
  • Region
  • Szczep
  • Rodzaj
  • Cena
  • Oferty specjalne
  • Zestawy promocyjne

Pasujących produktów: 246

NOWE SMAKI

189,00 zł

Wino w intensywnym , jasnym kolorze rubinowym. To wino o intensywnych i złożonych aromatach, począwszy od kwiecistych aromatów fiołka i róży z nutami owocowymi z czarnej porzeczki po...

Margaux De Chateau Monbrison

Margaux De Chateau Monbrison

Czerwone, Wytrawne

Francja

Ocena: 0.0

Dodaj do

WINA MEDALOWE

42,00 zł

Eleganckie, orzeźwiające mocno owoce wino. Doskonałe połączenie dojrzałych słodkich owoców z pięknym i gęstym smakiem na podniebieniu. Zakończenie zrównoważone, wyraźnie cytrusowe.

Zevenwacht 7even Sauvignon Blanc

Zevenwacht 7even Sauvignon Blanc

Białe, Wytrawne

RPA

Ocena: 0.0

Dodaj do

WINA EKOLOGICZNE

25,00 zł

Aronica wyróżnia się wyjątkowym, rubinowym kolorem, wyśmienitym smakiem oraz niepowtarzalnym bukietem.  

Aronica Semi Sweet

Aronica Semi Sweet

Czerwone, Półsłodkie

Polska

Ocena: 7.5

Dodaj do

Newsletter

Zapisz się w naszym newsletterze aby otrzymywać przydatne informacje na swój adres e-mail:

PoleĆ Serwis

Spodobała Ci się oferta naszego sklepu? Poleć go swojemu znajomemu

Grecja - niegdyś Wirgiliusz napisał o greckim winie, że „łatwiej policzyć ziarna piasku nad morzem niż nazwać wszystkie jego odmiany”. Trudno się z tym nie zgodzić, gdyż przez całe pokolenia w Grecji wyodrębniono całą masę regionalnych odmian, z których obecnie powszechnie uprawia się około, 300 z czego najważniejszymi i kluczowymi w produkcji wina są:

  • białe - Assyrtiko, Vilana, Robóla, Roditis, Muscat, Savatinó
  • czerwone - Xynómavro, Agiorgitiko, Mavrodaphne, Mandaleria, Limnio

oraz międzynarodowe:

  • czerwone - Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Grenache, Syrah
  • białe - Chardonnay

Od 1971 roku w Grecji obowiązuje kontrolowany system oznaczenia pochodzenia wzorowany na Francuskim systemie apelacji związku z tym rozróżniamy następujące kategorie:

  • OPAP (Onomasia Proelefseos Anoteras Piotitos) - która określa wina wyższej jakości wytrawne i posiadające dużą zawartość cukru resztkowego z konkretnego regionu.
  • OPE (Onomasia Proelefseos Eleghomeni) – która odnosi się do win deserowych.

Dodatkowo w tych dwóch kategoriach rozróżniamy:

  • wina poddawane procesowi starzenia w dębowych beczkach tj.: RESERVE (Epilegmenos) – białe 2 lata, czerwone 3 lata, GRANDE RESERVE (Idika Epilegmenos) – białe 3 lata, czerwone 4 lata.
  • wino krajowe (Tipikos Oinos) - oznaczające wina z regionu określonego na etykietach.
  • wino stołowe (Epitrapezios Oinos) - oznaczające wina z różnych regionów upraw bez podawania pochodzenia.
  • Cava - oznaczające wina stołowe leżakowane w piwnicach tj. białe 2 lata, czerwone 3 lata.