JEŻELI FRANCJA TO WINO.
W dziedzinie winiarstwa Francja zdecydowanie się wyróżnia. Żaden inny kraj nie może równać się z nią pod względem jakości i różnorodności. Wpływ na to ma zróżnicowanie topograficzne pozwalająca uprawiać wiele szczepów i produkować wina w różnych stylach głównie za sprawą trzech klimatycznych stref: atlantyckiej, śródziemnomorskiej i kontynentalnej. Taka kombinacja powoduje możliwość wyboru całej gamy win czerwonych lekkich lub ciężkich, win białych wytrawnych lub słodkich, różowych wytrawnych lub półwytrawnych nie zapominając o Champagne i winach musujących.
Wszystkie te wina mają dwa punkty wspólne: wytwarzane są poprzez naturalną fermentacje soku z winogron oraz wszystkie podlegają ścisłym przepisom i kontrolom gwarantującym, jakość. Jednak, jakości tej nie byłoby bez umiejętnie dobranych właściwych odmian.
To właśnie z Francji wywodzi się większość tych najważniejszych zaliczanych do najbardziej prestiżowych na świecie. No i na koniec czymże byłoby doskonałe wino bez jedzenia? Cytując klasyków „…wino stworzono, jako napój towarzyszący człowiekowi przy jedzeniu”, to doskonałe nierozerwalne połączenie wina i potrawy, tworzy tutaj część kulturowego i kulinarnego dziedzictwa. Aby zapoznać się ze wszystkim, co Francja ma do zaoferowania w dziedzinie wina, nie starczyłoby życia. Aby zrozumieć i docenić francuskie wino, należy po prostu zacząć je smakować.