Dolina Rodanu – drugi po Bordeaux region winiarski we Francji.
Mimo, iż Francja zajmuje drugie miejsce po Włoszech jej wina należą do najlepszych na świecie. Ten wybitnie winiarski kraj posiada największy areał winnic na świecie. Każdy z głównych regionów ma własną specyfikę, dzięki uprawianym szczepom, lokalnej kulturze i warunkom klimatycznym, a znak Appellation Controlee gwarantuje wysoką jakość wina.
Na południe od Burgundii rozciąga się piękna „kraina słońca” – Dolina Rodanu. To pełna uroku apelacja naznaczona wieloletnią historią Francji o bogatej i długiej tradycji winiarskiej. Dolina Rodanu jest drugim na świecie pod względem wielkości obszarem win szlachetnych, zaraz po Bordeaux.
Winnice ciągną się na przestrzeni 250 km od Vienne na północy do Avignon na południu. Uprawy winorośli w regionie zajmują 76 000 ha, a przeciętna roczna produkcja wynosi ok. 3,6 mln. hl. Posiada ok. 8 000 tys. plantacji co sprawia, że winiarstwo jest najważniejszym źródłem utrzymania w Dolinie Rodanu. Ze względu na duże różnice klimatyczne występujące między Vienne, a Avignon występuje podział Rodanu na północny i południowy. Północ – znacznie chłodniejsza część Doliny Rodanu to „ojczyzna” Sarah, a także najbardziej prestiżowe regiony uprawne. Natomiast południe to słoneczna część Doliny Rodanu, gdzie króluje Grenache. Z Sarah wytwarza się drogie, mocne, korzenne wyjątkowo pełne i ogniste wina czerwone, natomiast z Grenache powstają wina o dużym procencie alkoholu, z uwagi na to iż szczep ten bardzo dobrze znosi słońce i suszę. Wina te posiadają właściwą strukturę i intensywny owocowy aromat.
Największą winnicą obejmującą niemal całą Dolinę Rodanu jest Côtes du Rhône.Jest to wino proste, ale wykwintne i szlachetne, świeże i owocowe. Posiada wysoką jakość bukietu, wyraźnie odzwierciedlającą krainę z której pochodzą. Lekkość owoców wyczuwalna w smaku sprawia, że wino to można serwować do wszelkiego rodzaju mięs, drobiu, makaronu i serów. Temperatura podawania to 15 – 17 °C.